…..blärk sa mina smÃ¥ knoppar. I helgen var vi pÃ¥ middag hos vÃ¥ra vänner à se och Daniel i SkÃ¥ne och Ã¥t fantastiskt god mat. à se är mycket intresserad av matlagning och hon är hängiven dieten lchf, som gÃ¥r ut pÃ¥ att äta lite kolhydrater och istället lÃ¥ta det huvudsakliga energiintaget kommer frÃ¥n fett och protein (Rätta mig om jag har fel….). I helgen bjöds det pÃ¥ blomkÃ¥lsris, kycklinggratäng med vitlök och soltorkade tomater, caprese, salami och en massa goda ostar. à se driver förresten bloggen 56kilo.se och är en grym bloggerska och numera ocksÃ¥ kostrÃ¥dgivare LCHF.Â
Själv är jag ingen slav under nÃ¥gon diet men gillar att äta hälsosamt och just blomkÃ¥lsriset föll jag extra mycket för.  Därför bestämde jag mig för att laga det idag och servera det tillsammans med en improviserad fiskgratäng bestÃ¥ende av bland annat kolja, pesto och mozzarella samt tomatsallad med basilika. I min enfald sÃ¥ trodde jag faktiskt att jag skulle lyckas lura barnen (och speciellt sonen, som ALDRIG äter grönsaker) till att äta detta nyttiga ”ris” (och sa att jag hade köpt nytt ris som var en blandning mellan couscous och ris)  men tji fick jag. Sonen höll pÃ¥ att klökas och dottern sa: ”mamma, visst är inte detta ris?! Du bara luras. Det är den där vita grönsaken som du höll pÃ¥ med pÃ¥ bänken innan”.  Den enda som Ã¥t av riset var sÃ¥ledes jag, dÃ¥ mannen för tredje kvällen i rad är iväg pÃ¥ jobb.Â
Trots att det inte föll barnen i smaken sÃ¥ var det definitivt inte sista gÃ¥ngen som jag gjorde detta smaskiga blomkÃ¥lsris. Det kommer att lagas igen, snart. BlomkÃ¥l  är inte bara gott, det är ocksÃ¥ väldigt nyttigt och innehÃ¥ller bÃ¥de C-vitaminer och folsyra som är nyttigt, inte minst för gravida dÃ¥ det har positiva effekter pÃ¥ fostrets utveckling. SÃ¥ ät en massa kÃ¥l med er, ni som är gravida;)Â
Såhär gjorda jag för att tillaga riset:
1) Ta ett blomkÃ¥lshuvud och riv det pÃ¥ den grova sidan av rivjärnet.Â
2) Koka upp vatten i en kastrull med mycket vatten, en buljongtärning och en skvätt olivolja. Häll sedan i den rivna blomkÃ¥len och lÃ¥t koka ca 1 minut. Häll av blomkÃ¥lsriset i ett durkslag.Â
3) Klart! Själv sÃ¥ hällde efter jag i en skvätt matlagningsvin och lät det fräsa lite,samt rev jag över lite parmesanost. Mest för smakens skull och för att jag trodde att sonen, som är ett ”parmesanfreak” skulle kasta sig över riset och frossa i det.Â
I morgon äter jag nog upp resterna, men för barnen blir det nog nÃ¥got annat dÃ¥ sonen med tÃ¥rar i ögonen försökte fÃ¥ mig att svära pÃ¥ att vi inte skulle äta samma sak i morgon…….Â
Asgarv!! =)) Stackars J!!
Hittade dig…..Så fin blogg du har gumman…
Har bokmärkt dig så nu slipepr du inte undan mig. Hoppas allt är bra med dig och familjen…
Kram Mia
Tack Mia………och detsamma! Kram
Hejsan =) Vart nyfiken och kikade in, kommer absolut tillbaka till din mysiga blogg. Ha en skön dag nu!
Vad kul! Du är så välkommen!