svårt att finna ord….

En dag sent tände också den här familjen det andra ljuset i advent. Vi spenderade helgen i Skåne och hade därför ingen möjlighet att tända det i går. I svärmors hus tände vi många andra ljus då hennes adventsljusstake inte hade kommit på plats detta året. Detta år och denna jul som är speciell och också väldigt svår för oss.

Svärmor är allvarligt sjuk och hennes tillstånd förvärras hela tiden. Det är oerhört tufft att se och vara hos henne, då vi är i det närmsta helt maktlösa inför hennes sjukdom.Det enda vi kan göra för henne är att underlätta vardagen lite.  Hon är otroligt stark min svärmor, och grymt envis. Hon vill klara allt helt själv och vara oberoende. Men det är svårt när man bor i ett hus, med två hundar och en katt och knappt kan gå själv mellan sängen och matbordet. Men hon kämpar. Hon kämpar så att hon emellanåt blir helt slut. I lördags var hon nästintill sängliggande under hela eftermiddagen och kvällen medan hon igår gick själv, utan rullator mellan spisen och matbordet, ca 5  meter och sedan lagade den ljuvligaste risotto med svamp. Svärmor har bott  en stor del av sitt liv i Italien och plockad med sig mycket av den kulturen tillbaka hem till Sverige, dit hon flyttade när hon skiljdes från mannens pappa. Och svärmor är en fantastisk kock. Hon har lagat mat i hela sitt liv och hon älskar det.

Svärmor har tappat nästan allt sitt hår och hon är uppsvullen och öm i hela kroppen. Dottern gjorde en mycket fin liknelse när vi var där. ”Mamma, när Sally var sjuk (katten) så fick hon medicin och då tappade hon lite av sitt hår och det är ju samma sak med farmor. Hon får ju också medicin och det är därför hon har tappat sitt hår”. Barn försöker på barns vis att analysera varför saker och ting är som de är. När vi först fick beskedet att svärmor var dålig så ville de inte krama henne för de var rädda för att de skulle bli smittade. Nu är de väl införstådda med att det inte är en sjukdom som smittar men det kommer fortfarande väldigt mycket frågor. Svärmors sjukdom heter cancer, och alla ni som har sett på nära håll vet att det är som en jäkla förbannelse. Det är något elakt som tar över en människa, biter sig fast och vägrar att släppa taget.

I dag är vi hemma, barnen och jag. Sonen hostar, snörvlar och är allmänt hängig. Vi går fortfarande och skrotar i pyjamasar och  kommer att göra det en stund till. Vi behöver fyllas på med lite energi och bara kramas och ta det lugnt en stund. Sedan funderar jag på att sätta en pepparkaksdeg som ska få stå och gotta till sig tills i morgon.  Önskar er alla en fin måndag!

 

Annonser

7 thoughts on “svårt att finna ord….

 1. Åh. Beklagar! 😦 Jag förlorade min pappa i tonåren pga denna äckliga sjukdom, min lillebror var bara 8 år… han tynade bort inför våra ögon. Det är det jag berättar om i Jag känner en ängel, fast med tyngd på det fina i att känna en ängel men också sorgen… skänker 5 kr till barncancerfonden per såld bok och den är tillägnad en liten go tjej som fick bli en ängel bara 4 mån gammal, hjärntumör. Och också tillägnad hennes storasyster.. ville så gärna att hon skulle ha en bok att finna tröst av. Massa styrkekramar i detta! Jag förlorade min svärmor i diabetes för några år sedan..

  Du får jätte gärna blogga om appen, blir bara jätte glad då!!! ❤

  Återigen, all styrka i detta. Kram

 2. Åh, lilla söta du…..Tårarna rinner nerför mina kinder och hela magen har knutit sig.
  Med alla mina tankar och kärlek….

  Kram Mia

 3. Å fy!! Nej, det finns nästa inga ord, inget vettigt att kommentera som gör minsta lilla skillnad! Men hur lite skillnad det än gör så tänker jag i alla fall på dig, er! Och skickar kramar genom cybern!

 4. Många kramar till er alla!

  Vi har också varit med om detta med makens mamma för 4 år sedan. Det är så svårt…

  Vi trodde att vi var beredda, att vi visste vad som väntade, men lärde oss att man kan aldrig vara beredd-det går inte…

  Det kan gå så snabbt – när man minst anar det…

  Tänker på er

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s